Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Κείμενο 1

Ένα διαζύγιο είναι σχεδόν πάντα μία αρνητική εμπειρία – για το ζευγάρι αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά. Για τα μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν και τη μητέρα και τον πατέρα τους. Αλλά τα παιδιά επίσης χρειάζονται τους γονείς τους όταν είναι στην εφηβεία. Αν έχουν προβλήματα είναι καλό να μπορούν να μιλούν με τη μητέρα ή με τον πατέρα τους. Ένας χωρισμός σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να τραυματίσει τα παιδιά αισθηματικά. Παρόλο που οι ενήλικες συχνά προσπαθούν να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις, πολλές φορές υπάρχουν καβγάδες και διαφωνίες, για παράδειγμα αν οι γονείς δεν συμφωνούν πότε τα παιδιά μένουν με τη μητέρα και πότε μένουν με τον πατέρα τους. Εκτός απ‘αυτό, τα παιδιά μπορούν να έχουν προβλήματα στο κοινωνικό τομέα, αν για παράδειγμα είναι πολύ λυπημένα, δεν κάνουν τίποτα και δεν συναντούν πια τους φίλους τους.

Κείμενο 2

Μαρία: Ελένη, σου αρέσει να κάνεις ταξίδια στα κράτη της Ευρώπης;

Ελένη: Ναι, μου αρέσει πολύ. Έχω πάει ήδη στα πολλά κράτη της Ευρώπης και έχω έρθει σε επαφή με τον κόσμο εκεί. Έτσι γνώρισα πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.

Μαρία: Ήσουν σε κάποια χώρα για ένα διάστημα;

Ελένη: Ναι, πέρασα ένα χρόνο στη Γαλλία. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο γιατί έπαθα πολιτισμικό σοκ. Μετά μερικές εβδομάδες όμως συνήθισα στο γαλλικό τρόπο ζωής.

Μαρία: Πιστεύεις ότι υπάρχουν περισσότερες διαφορές ή περισσότερες ομοιότητες μεταξύ των ευρωπαϊκόν εθνών;

Ελένη: Πιστεύω ότι πρέπει κανείς να διαφοροποιήσει. Για παράδειγμα, στην πολιτική υπάρχουν ομοιότητες γιατί υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα έθνη συνεργάζονται στο πολιτικό τομέα. Αλλά υπάρχουν διαφορές στο πολιτισμό γιατί τα έθνη διατηρούν την κουλτούρα τους. Μερικά έθνη χαρακτηρίζονται από την ανοικτή κοινωνία τους. Άλλα έθνη έχουν παραδοσιακά έθιμα.

Μαρία: Ναι, νομίζω ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις διαφορές και η ιστορία των κρατών που είναι πολύ διαφορετική.

Κείμενο 3

Ελένη: Μαρία, τι έκανες το περασμένο σαββατοκύριακο;

Μαρία: Το Σάββατο ήμουν στον κινηματογράφο με τους φίλους μας. Είχε πολύ κόσμο. Γιατί δεν ήρθες και εσύ;

Ελένη: Η αδελφή μου και εγώ είχαμε εισιτήρια για το θέατρο. Την αδελφή μου την ενδιαφέρει πολύ το θέατρο και επειδή με επισκέφτηκε το σαββατοκύριακο ήταν καλή ευκαιρία να πάμε στο θέατρο μαζί. Τι είδου ταινία είδες;

Μαρία: Οι άλλοι ήθελαν να δουν ένα θρίλερ αλλά τους έπεισα να δόυμε μια κωμωδία γιατί δεν μου αρέσουν τα θρίλερ. Η ταινία ήταν πολύ αστεία και μετά την προβολή πήγαμε να πιούμε κάτι. Ψυχαγωγηθήκαμε πολύ. Πώς ήταν το θέατρο;

Ελένη: Είδαμε ένα δράμα και η παράσταση ήταν εξαιρετική. Οι ηθοποιοί έπαιξαν πολύ καλά και πήραν πολλά χειροκροτήματα. Στο τέλος ήρθε και ο σκηνοθέτης στην σκήνη.

Μαρία. Αυτό ακούγεται καλό.

Ελένη: Ναι, και τώρα η αδελφή μου ονειρεύεται να γίνει φημισμένη ηθοποιός στο θέατρο.

(Henrike Gattermann)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε!
Μια φορά κι έναν καιρό ο πλανήτη μας δεν είχε ρύπανση... Μακάρι να γίνει αυτό πραγματικό! Βεβαίως είναι αλήθεια πως αυτή είναι μια καλή ευχή, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο για να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, όσο και για να επανορθώνουμε τις ζημίες, οι οποίες έχουν προξενηθεί σ’αυτό. Ας σταθούμε ακόμα λίγο σ’αυτό το θέμα.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής μας, καθώς επηρεάζει το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα τα οποία τρώμε και, μάλιστα, τον αέρα που αναπνέουμε, επειδή ρυπαίνεται από τους καπνούς που βγαίνουν από τις καπνοδόχους των βιομηχανικών περιοχών και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Επίσης από τα απορρίματα και τις εκπομπές των σπρέι που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι εύκολο να δει κανείς πως τα παραπάνω γεγονότα έχουν σχέση με την τρύπα του όζοντος και με τα αποτελέσματά της όπως τα ακόλουθα παραδείγματα: η αύξηση των υπεριωδών ακτινοβολιών, απότομες αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες φτάνουν στο σημείο οι πλημμύρες να καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Τρίτον, η όξινη βροχή που δεν επιτρέπει να διαφυλάσσουμε το δασικό πλούτο, ο οποίος διαμορφώνει ζώνες – ή για να πούμε καλύτερα, «πνεύμονες» – πρασίνου.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη θάλασσα μολύνουν, λόγου χάρη, τα χημικά απόβλητα των εργοστασίων και οι διαρροές πετρελαίου. Συνεπώς, πρόκειται για  γεγονότα με απρόβλεπτες συνέπειες και ανυπολογιστές καταστροφές στη χλωρίδα και στην πανίδα. Μήπως με αυτόν τον τρόπο δεν καταπατούμε τα δικαιώματα της άγριας ζωής;
Σχετικά με τις λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, θα διατυπώσουμε μερικές σε γενικές γραμμές:
Κατ’αρχάς, οι διεθνείς κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να συμφωνούν ολοκληρωτικά μια για πάντα, και να ακολουθήσουν πολιτικές μείωσης των καπνών, των αποβλήτων και των καυσαερίων όσο αυτό είναι δυνατό.
Σε εθνικό επίπεδο, η “κρατική μηχανή” και οι οργανισμοί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να προωθούν την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων καθαρισμού λυμάτων. Όσον αφορά τα εργοστάσια ατομικής ενέργιας, είναι ακόμα ένα επίμαχο σημείο, έτσι οι απόψεις είναι διχασμένες.
(Juan Rojas Garcia)
Σα να είχαμε φάει γλιστρίδα!<


Δε χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι μέγιστα σημαντικό να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες στις μέρες μας, όχι μόνο για να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας να βρούμε μια καλή θέση εργασίας, αλλά και για να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Παρόλο που η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας χρειάζεται χρόνο και συνεπάγεται άοκνες ατομικές προσπάθειες, μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι πως οι εν λόγω προσπάθειες – η μοναδική όψη του ζητήματος που είναι αρνητική κατά την άποψή μου –, θα στεφθούν από επιτυχία. Διαφορετικά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όπως λένε.
Ως προς τους καλύτερους τρόπους να αναπτύξουμε τις περιορισμένες ικανότητές μας σχετικές με ένα ξένο ιδίωμα, το να γράφουμε πολλές εκθέσεις βοηθάει αφενός να βελτιωθούν η ορθογραφία, η γραμματική και ο τονισμός και, αφετέρου, να θέτουμε το λεξιλόγιο σε εφαρμογή – ή σε «κίνδυνο», αλλά ας θυμηθούμε ότι “τα παθήματα μαθήματα!”. Εξίσου σημαντική είναι όμως η ανάγνωση βιβλίων και το να βλέπουμε τηλεόραση στην ξένη γλώσσα. Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι η χρήση τεχνολογικών πληροφοριών όπως το Διαδίκτυο είναι επίσης πολύ ενδεδειγμένη.
Σε προφορικό επίπεδο, το να περνάμε καιρό στο εξωτερικό μιλώντας πάρα πολύ –  σα να είχαμε φάει γλιστρίδα! –, έχει βεβαίως θετικές συνέπειες. Παρεμπιπτόντως, πού θα μπορούσα να πιάσω τέτοια γλιστρίδα; Αν έκανα «κατάχρηση» αυτής της γλιστρίδας, ίσως θα μιλούσα με άνεση στα ελληνικά μια για πάντα. Μακάρι να γίνει αυτό πραγματικό!
(Juan Rojas Garcia)
Καλύτερα η πρόληψη παρά να η θεραπεία

Προφανώς η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό μας, ως εκ τούτου πρέπει να της δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή αν θέλουμε να έχουμε ποιότητα ζωής. Είναι γνωστές σε όλους – τουλάχιστον σε γενικές γραμμές – οι απλές και αποτελεσματικές συμβουλές που μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή για να εξασφαλίσουμε υγιή οργανισμό. Αξίζει έτσι να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο κάποιες από αυτές.
Πρώτον, όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, η καθημερινή  και οργανωμένη κατανάλωση δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, ψαριού και γάλατος αποτελεί αφενός τη βάση μίας ισορροπημένης διατροφής και, αφετέρου, τη λύση μερικών ασθενειών όπως η παχυσαρκία. Εκ των πραγμάτων, όλο και πιο πολύ νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερσιτισμού και καταναλώνουν πολλά ζωικά λιπαρά, τα οποία πρέπει να αποφευχθούν ολοκληρωτικά. Όντως, “καλύτερα η πρόληψη παρά να η θεραπεία” είναι το σύνθημα που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά γράμμα.
Δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι προτιμότερο να συνδυάζονται τα προηγούμενα με την κατάλληλη σωματική άσκηση για να βελτιώνεται έτσι η φυσική κατάσταση του οργανισμού. Αν κάνουμε μια καθιστική δουλειά, πρέπει να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο συστηματικά.
Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι μπορούμε να μας επιτρέψουμε πότε πότε να ενδίδουμε στον πειρασμό να φάμε εκείνο που δεν είναι τόσο υγιεινό – αν και ήμουν σε δίαιτα –, αλλά πάντα με μετριοπάθεια και κοινό νού.
(Juan Rojas Garcia)